Φέτος τον χειμώνα θα απολαμβάνουμε τον Γιώργο Μπανταδάκη στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα και στην παραστάση «Η Ζαριά». Λίγες μέρες πριν από την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα ο ηθοποιός, αποκάλυψε στο Theaternow.gr τι είναι αυτό που τον κάνει ευτυχισμένο στη δουλειά του αλλά και ποια ήταν η καλύτερη ζαριά της ζωής του μέχρι σήμερα…

Πότε και πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την υποκριτική;
Κοίτα, η οριστική απόφαση να τελειώσω δραματική σχολή και να ασχοληθώ επαγγελματικά με την υποκριτική, ήρθε κάπου στο τελείωμα των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο. Δεν ήθελα να τα κάνω παράλληλα. Προτιμούσα το καθένα να έχει το χρόνο του και βέβαια την αφοσίωσή μου. Το μικρόβιο όμως, νομίζω, υπήρχε από πάντα. Ήμουν ένα παιδί που από τη μία έπαιζε ατελείωτες ώρες μπάσκετ στις αλάνες κι από την άλλη είχε πάντα καλλιτεχνικές ανησυχίες. Από μικρός σκίτσαρα κόμιξ, έγραφα στίχους, εφεύρισκα μελωδίες, συμμετείχα στις γιορτές του σχολείου και κάποια στιγμή έπαιξα και σε μια παράσταση της σχολικής θεατρικής ομάδας. Αυτό ήταν που άναψε το φυτίλι και αγάπησα την τέχνη του θεάτρου.

Αντιμετώπισες δυσκολίες στο ξεκίνημά σου;
Δυσκολίες… Κοίτα, θεωρώ ότι όλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες επαγγελματικά. Όμως τολμώ να πω, πως εγώ δηλώνω τυχερός. Δούλευα ήδη από το τρίτο έτος της δραματικής σχολής στην τηλεόραση κι αμέσως μετά όλα πήραν το δρόμο τους. Δυσκολίες, εμπόδια και κακίες έχω αντιμετωπίσει δεν το κρύβω. Αλλά ταυτόχρονα είχα κι έχω και επιτυχίες, δικαίωση και το κυριότερο, αυτό που στο τέλος μετράει, διάρκεια. Δουλεύω συστηματικά στο θέατρο και στην τηλεόραση όλα αυτά τα χρόνια και είμαι χαρούμενος γι’ αυτό.

Το επάγγελμα που αποφάσισες να ακολουθήσεις είναι τελικά αυτό που είχες ονειρευτεί όταν ξεκινούσες;
Ναι, ήθελα να γίνω ηθοποιός και έχω κάνει υπέροχες δουλειές μέσα σε αυτά τα χρόνια. Βέβαια σαν γνήσιος Δίδυμος, έχω και τον ασταμάτητο. Βαριέμαι και μου αρέσει να κάνω πολλά πράγματα. Θα ήθελα να έχω σπουδάσει δημιουργία κόμιξ και καρτούν. Θα μου άρεσε να κάνω αυτή τη δουλειά. Τελευταία εκτός από το να παίζω, απολαμβάνω και τη διδασκαλία θεατρικής αγωγής, το θεατρικό παιχνίδι, σε παιδιά και ενήλικες. Ανοίγεις νέους ορίζοντες σε ανθρώπους και αναπτύσσεις σε υπέρτατο βαθμό τις δεξιότητες τους.

Τι είναι αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο στη δουλειά σου;
Οι καλές και φροντισμένες δουλειές και οι όμορφες συνεργασίες. Με ενδιαφέρει πάντα στη δουλειά να υπάρχει καλό κλίμα. Είναι για μένα μεγάλη ανακούφιση να ξέρω ότι θα ξεκινήσω τη μέρα μου, συναντώντας και δουλεύοντας με φωτεινούς, χαμογελαστούς ανθρώπους με μεράκι και θετική αύρα.

Έχεις στερηθεί χρόνο από την προσωπική σου ζωή για την υποκριτική;
Νομίζω όχι ιδιαίτερα. Ακόμα κι όταν τρέχω από τη μία δουλειά στην άλλη, καταφέρνω να βρω χρόνο για μένα και τους ανθρώπους μου. Για μένα ζωή δεν είναι μόνο η δουλειά. Ζωή είναι τα πάντα και φροντίζω να μην τα στερούμαι.

Σε γεμίζει περισσότερο το θέατρο ή η τηλεόραση και γιατί;
Αυτή είναι μια ερώτηση που συχνά μου κάνουν. Με γεμίζουν οι όμορφες δουλειές, όπου κι αν είναι αυτές. Έχω κάνει και τα δύο πολύ. Το θέατρο είναι πάντα η βάση, το σημείο αναφοράς. Αλλά ομολογώ πως αγαπώ και την τηλεόραση ιδιαίτερα. Έχει δικούς της κώδικες και όταν τα πράγματα γίνονται σωστά, δημιουργούνται υπέροχες σειρές.

Φέτος σε συναντάμε στην παράσταση «Η ζαριά». Πες μας δύο λόγια για το τι πραγματεύεται το έργο…
Ναι κι είμαι πολύ χαρούμενος. Ο Θοδωρής Βουρνάς σκηνοθετεί με κέφι και μεράκι αυτό το ιδιαίτερα ενδιαφέρον έργο, που ουσιαστικά πραγματεύεται τις σχέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα σε κάποιους αποτυχημένους γκάνγκστερ κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ‘60, όταν αυτοί κάνουν μια απέλπιδα προσπάθεια να πιάσουν την καλή.

Μίλησε μας για τον ήρωα που υποδύεσαι και πως κατάφερες να τον προσεγγίσεις…
Με τη βοήθεια του Θοδωρή και σεβόμενοι πάντα το κείμενο, φτιάξαμε έναν ιδιαίτερα ενδιαφέρον τύπο ανθρώπου. Ο Μουν που υποδύομαι, είναι ένας πολύπλευρος άνθρωπος. Θέλει να πετύχει, να προχωρήσει στη ζωή του, αλλά δεν έχει μεγάλα όνειρα. Θέλει ναι μεν να ξεφύγει από τα δύσκολα, αλλά από την άλλη δεν αποζητά μεγαλεία. Του αρκεί μια ήρεμη, ασφαλής ζωή. Έχει φοβίες, είναι αναποφάσιστος και άτολμος, αλλά ταυτόχρονα συναισθηματικός και δοτικός. Έχει αρκετές και ενδιαφέρουσες πτυχές.

Η παράσταση αφορά μία ιστορία στην δεκαετία του 1960. Βλέπεις κοινά στοιχεία με την Ελλάδα του σήμερα;
Αν και ουσιαστικά η δράση του έργου, τοποθετείται σε μια άλλη κοινωνία, που δεν εχει κοντινά στοιχεία με την ελληνική, νομίζω πως τα θέματα που πραγματεύεται όλο το έργο ειναι πανανθρώπινα και διαχρονικά. Έχουν δηλαδή αντίκρυσμα σε κάθε κοινωνία και κάθε εποχή. Πραγματεύεται τη διαρκή προσπάθεια του ανθρώπου να εξελιχθεί, να πιάσει την «καλή» που λέμε και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Αυτό που διαφοροποιείται από περίπτωση σε περίπτωση, είναι ο τρόπος και τα μέσα που χρησιμοποιεί ο καθένας για να πετύχει τον στόχο του.

Ποιο είναι κατά τη δική σου γνώμη το μήνυμα που θέλει να περάσει η παράσταση;
Το μήνυμα είναι αυτό που προανέφερα. Θέλει να δείξει πως οι άνθρωποι όπου κι αν βρεθούν, σε όποια συνθήκη, σε όποιο περιβάλλον, δεν σταματούν να ονειρεύονται, να ελπίζουν και να πασχίζουν να βρουν το δρόμο τους. Άλλοτε το πετυχαίνουν, άλλοτε όχι. Τα όνειρα όμως, η ελπίδα και η αγάπη είναι θεμέλιοι λίθοι σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

Μέχρι στιγμής για εσένα ποια είναι η καλύτερη ζαριά της ζωής σου;
Ευτυχώς νιώθω πολύ χαρούμενος. Είχα στη ζωή μου, πολύ όμορφες ζαριές. Εύχομαι τα καλύτερα να είναι αυτά που θα έρθουν, οπότε περιμένω τις «εξάρες».

Πιστεύεις στην τύχη ή είσαι της άποψης πως μόνοι μας καθορίζουμε το μέλλον μας και όσα μας αφορούν;
Νομίζω ότι και τα δύο συμβαίνουν. Σίγουρα κινούμε καταστάσεις και πράγματα, αλλά και ο τομέας τύχη είναι σημαντικός. Υπάρχουν φορές που δεν μπορούμε να τα κατευθύνουμε όλα και η τύχη παίρνει τη θέση της.

Ποια συνεργασία σου ξεχωρίζεις μέχρι στιγμής στην πορεία σου και γιατί;
Είναι τόσο ωραίες οι δουλειές που έχω συμμετάσχει και αν πω κάποια, θα είναι εις βάρος κάποιας άλλης. Έχω πει μέσα σε αυτά τα χρόνια, πάρα πολλά «όχι», σε δουλειές και προτάσεις που δεν πίστευα. Ακόμα κι αν οικονομικά έχανα με αυτόν τον τρόπο. Έτσι όμως, ήμουν σε πράγματα που με έκαναν να νιώθω χαρούμενος, δημιουργικός και υπερήφανος και ουσιαστικά αυτό είναι το κέρδος μου: Οι όμορφες συνεργασίες σε θέατρο και τηλεόραση, που όταν κοιτάζω πίσω τις θυμάμαι με αγάπη και χαρά.