Τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο οι παραγωγοί και οι συντελεστές επιφύλασσαν πληθώρα επιλογών στο θεατρόφιλο κοινό. Κάποιες από αυτές κατάφεραν να κερδίσουν τη προσοχή του και κάποιες άλλες όχι. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει το “Άνθρωποι και ποντίκια” του Τζον Στάινμπεκ που παρουσιάζεται – μέχρι τις 16 Ιουνίου – στον Τεχνοχώρο Cartel.

Anthrwpoi kai Pontikia (dir. Mpismpikis)

Η μετάφραση – ελεύθερη απόδοση φέρει την υπογραφή της Σοφίας Αδαμίδου, ενώ η σκηνοθεσία ανήκει στον Βασίλη Μπισμπίκη. Μάλιστα, ο ίδιος μαζί με τους  Δημήτρη Δρόσο, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Στέλιο Τυριακίδη, Μάνο Καζαμία, Γιώργο Σιδέρη, Γιανμάζ Ερντάλ, Θάνο Περιστέρη κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του έργου και προσφέρουν με ένα ιδιαίτερο τρόπο γέλιο, συγκίνηση και αγωνία. Η συνθήκη που έχει επιλεγεί για το ανέβασμα του έργου είναι ιδανική, ενώ είναι από τις λίγες παραστάσεις που οι θεατές δεν σηκώνονται να φύγουν αμέσως από την αίθουσα αλλά παραμένουν προβληματισμένοι και ενίοτε σοκαρισμένοι.

Λόγω, λοιπόν, της μεγάλης προσέλευσης οι συντελεστές αποφάσισαν να συνεχίσουν την παράσταση και την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο. Η προπώληση έχει αρχίσει ήδη, ενώ καλό είναι να κάνετε άμεσα κράτηση εισιτηρίου.

Anthrwpoi kai Pontikia (dir. Mpismpikis)

Λίγα λόγια για το έργο
Η αγωνιώδης και συγκινητική προσπάθεια των ανθρώπων του μόχθου για επιβίωση μέσα στις πιο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, ο ρατσισμός, το απατηλό όνειρο για μια μικρή ιδιοκτησία, η δύναμη της φιλίας, η σημασία της ελπίδας, τα ιδανικά της αφοσίωσης, της πίστης, της αυτοδιάθεσης και της αλληλεγγύης, καθιστούν το έργο επίκαιρο και διαχρονικό, ενώ επιτρέπουν μια σύγχρονη ανάγνωση και σκηνοθετική προσέγγιση που υπογράφει ο Βασίλης Μπισμπίκης. Μια μάντρα ανακύκλωσης, στην περιοχή του Βοτανικού δίπλα από τα hot spot των μεταναστών και προσφύγων, γίνεται ο χώρος μέσα στον οποίο οι ήρωες δουλεύουν σκληρά, συγκρούονται, παλεύουν, απογοητεύονται αλλά ταυτόχρονα ονειρεύονται και ελπίζουν.

Οι χαρακτήρες του έργου αναγκαστικά σκληροί για να επιβιώσουν, ζουν σε ένα βρώμικο, αηδιαστικό κόσμο, η γλώσσα τους χυδαία πολλές φορές, οι σκηνές με σεξουαλικές στιγμές, αλλά και η κριτική που γίνεται για το κοινωνικό σύστημα, δεν έχουν τίποτε άσεμνο, ή διαφορετικό από τους συνήθεις διαλόγους μιας σκληρής πραγματικότητας. Με λίγα λόγια ο Στάινμπεγκ αναφέρεται με απόλυτο ρεαλισμό για ο,τι συμβαίνει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ οι «βρώμικες» λεπτομέρειες είναι μέρος της μεγέθυνσης του Στάινμπεκ προς όφελος της Τραγωδίας, με στόχο τον «εκδημοκρατισμό» του τραγικού αυτού κόσμου.

 Το trailer της παράστασης : https://www.youtube.com/watch?v=EwpR_zK2NgM

 Συντελεστές:
Μετάφραση- Ελεύθερη απόδοση: Σοφία Αδαμίδου
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας
Κινησιολογία: Αγγέλα Πατσέλη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου
Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης
Αφίσα: Παναγιώτης Μητσομπόνος
Υπεύθυνη Παραγωγής: Φαίη Τζήμα
Τεχνική Υποστήριξη: Δημήτρης Κουτάς, Δημήτρης Σαρρής
Κατασκευή Σκηνικού: Ομάδα Cartel
Υπεύθυνη επικοινωνίας Τεχνοχώρου Καρτέλ: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Παραστάσεις:
Πέμπτη έως Κυριακή στις 21:15 από τις 17 Oκτωβρίου