Ξεκίνησαν οι πρόβες της νέας παραγωγής του Κρατικού Θέατρου Βορείου Ελλάδος«Η Μεγάλη πλατεία» του Νίκου Μπακόλα. Ο Άκης Δήμου ανέλαβε, μετά από παραγγελία του Θεάτρου, να μεταφέρει στη θεατρική σκηνή, το εμβληματικό κείμενο της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας. Ο Νίκος Μπακόλας δημιουργεί ένα μυθιστόρημα με κέντρο δράσης την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων έρχονται να συναντήσουν την Ιστορία ενώ η ίδια η πόλη προβάλλεται μέσα από τη συλλογική μνήμη αλλά και το βίωμα των χαρακτήρων της. Μία πόλη διαρκών ιστορικών και πολιτικών αναταραχών. Μια πλατεία που καθιστά τις πράξεις των ανθρώπων ορατές.

«Η Μεγάλη πλατεία» τιμήθηκε το 1988 με το Α’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Η σκηνική μεταφορά του πολυσύνθετου αυτού κειμένου αποτελεί ένα στοίχημα και μια πρόκληση για το ΚΘΒΕ και για την Ελένη Ευθυμίου, μια εξαιρετικά ταλαντούχα σκηνοθέτη της νέας γενιάς, που σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ. Η παράσταση, που παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη, θα κάνει πρεμιέρα τοΣάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).

Παίζουν: Γιάννης Μαστρογιάννης, Nίκος Καπέλιος, Κατερίνα Σισίννι, Χρήστος Παπαδημητρίου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Νίκος Μήλιας, Μαρία Χατζηιωαννίδου, Ελένη Θυμιοπούλου, Νίκος Κουσούλης, Μελίνα Κοτσέλου, Χριστίνα Σωτηριάδου, Θεόδωρος Σκούρτας, Φωτεινή Τιμοθέου, Μάρα Τσικάρα, Δημήτρης Σακατζής, Βικτώρια Φώτα, Εύη Σαρμή, Δημήτρης Μορφακίδης, Βασίλης Τριφουλτσάνης, Γιάννης Καραμφίλης

Θεατρική διασκευή: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης
Κίνηση: Τάσος Παπαδόπουλος
Video Art:Δημήτρης Ζάχος
Φωτισμοί: Ζωή Μολύβδα-Φαμέλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Κουιτζόγλου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ – ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΗ
Πρεμιέρα: 12/10/2019