Το αριστούργημα του Ζοέλ Πομερά, σε μετάφραση Λουίζας Μητσάκου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Παιδική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Ο εξαιρετικός θίασος, αποτελούμενος κυρίως από ηθοποιούς της Θεσσαλίας, δουλεύει πάνω στην ιδέα του θεατρικού κώδικα της μάσκας και δημιουργεί την ατμόσφαιρα ενός ζωντανού κουκλοθεάτρου σε μία παράσταση υψηλής αισθητικής, με έντονη κίνηση, πρωτότυπη μουσική και ατμοσφαιρικά σκηνογραφικά τοπία.

Ο Πομερά μιλάει στα παιδιά με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουν στην κοινωνία και για το πώς μπορούν να τις αντιμετωπίσουν, κρατώντας πάντα ακέραιο τον χαρακτήρα τους. Ο Πινόκιο, μέσα από μία περιπετειώδη διαδικασία, μετατρέπεται σε αληθινό άνθρωπο, ενηλικιώνεται, αποκτά δύναμη και ταυτότητα.

Η διασκευή του Ζοέλ Πομερά μας γοήτευσε τόσο, που είδαμε από την αρχή το παραμύθι του Πινόκιο με άλλα μάτια. Πρόκειται για ένα έργο που απευθύνεται στα παιδιά ως ώριμους θεατές. Η σύγχρονη αυτή εκδοχή ενός παιδικού θεάτρου, που σέβεται τη νοημοσύνη και την αισθητική του νεαρού κοινού, μας έδωσε κίνητρα και ώθηση για μία έντονη δημιουργική διαδικασία. Δημιουργήσαμε ένα θέαμα που εγείρει τη φαντασία του παιδιού αλλά και των ενηλίκων. Ο Πομερά έφτιαξε ένα έργο πολυσήμαντο, όπου φιλοσοφικά ερωτήματα αναδύονται μέσω καθημερινών διλημμάτων. Μέσα από τις περιπέτειες του ήρωα Πινόκιο, παρακολουθούμε με ευαισθησία τη σκληρή διαδικασία της κοινωνικοποίησης του νεαρού ανθρώπου. Κατά τη διάρκεια των προβών αναρωτηθήκαμε εάν η αθωότητα και η ευπιστία αποτελεί ελάττωμα, εάν οι «ψεύτικες» φανταστικές παιδικές ιστορίες είναι ΚΑΙ μία γέφυρα ανάπτυξης και εξέλιξης του ατόμου. Αναρωτηθήκαμε ακόμα για το αν ο άνθρωπος όντως αλλάζει ή αν καταφέρνει απλά να δει τον κόσμο με άλλα μάτια, όταν πια οι εμπειρίες της ζωής τον έχουν πλουτίσει.

Μπορεί άραγε ο άνθρωπος να παραμείνει ακέραιος μέσα από τα εμπόδια που συναντά;
Με τον δικό μας “Πινόκιο”, μοιραζόμαστε μία κοινή ανάγκη: την αέναη αναζήτηση της ανθρωπιάς μέσα σε ένα κόσμο σκληρότητας, ως ένα εγχείρημα εφικτό.

Ζοέλ Πομερά

Ερμηνεύουν: Θανάσης Ζέρβας, Χρήστος Κορδελλάς, Δημήτρης Μαμιός, Ελίνα Παπαθεοδώρου, Ηρακλής Τζαφέτας

Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Σχεδιασμός Σκηνικού: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Λουκία Χουλιάρα
Σχεδιασμός Μάσκας: Μάρθα Φωκά
Κίνηση: Τάσος Παπαδόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Κατασκευή Κοστουμιών: Νικολέττα Καΐση
Κατασκευή Σκηνικού: Χρήστος Καράκης
Οργάνωση Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σταματία Καγγελάρη
Βοηθοί Σκηνογράφου: Ίρις Σκολίδη, Θάλεια Σακαλή
Βοηθός Ενδυματολόγου: Θάλεια Σακαλή
Φωτογραφίες: Γιάννης Χατζηαντωνίου

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ
Γ. Παπανδρέου 2, Λάρισα 413 34
Τηλ.: 2410 – 621204, 2410 – 616266

Παραστάσεις για σχολεία: Δευτέρα έως Παρασκευή στις: 10:00 & 12:00
Εισιτήρια: 5€

Παραστάσεις για το κοινό: Κυριακή 4, 11 & 18 Νοεμβρίου στις: 11:00
Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 8€, Παιδικό: 5€

Τηλ. Κρατήσεων 2410 533417, 6930435167 (κα Τσινούλη, σε περίπτωση ανάγκης)