Η ευγένεια, το ήθος, η πειθαρχία, το χιούμορ και το ταλέντο είναι πέντε διακριτά στοιχεία στον χαρακτήρα του Αγησίλαου Μικελάτου, ο οποίος κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη θεατρική Αθήνα. Και όχι άδικα! Ο ηθοποιός που, φέτος, κλήθηκε να ενσαρκώσει την εμβληματική προσωπικότητα του Αριστοτέλη Ωνάση σε νεαρή ηλικία για τις ανάγκες της παράστασης «Ωνάσης, τα θέλω όλα» στο Θέατρο Παλλάς, λίγο πριν το τέλος της, εξομολογείται στο theaternow.gr τον λόγο που επέλεξε να ασχοληθεί με το θέατρο αλλά και τι αίσθηση του άφησε η συνεργασία του με τον Σταμάτη Φασουλή. Επιπλέον, μας μιλά για τα επόμενα σχέδια του, αλλά και γιατί αρνείται τις τηλεοπτικές προτάσεις…

Ανέκαθεν η υποκριτική ήταν η πρώτη σου επιλογή;
Ήταν το επάγγελμα που είχα διαλέξει από μικρή ηλικία. Φαντάσου, όταν πηγαίναμε Γυμνάσιο, ξεσήκωνα τους καθηγητές μας για να βρούμε έργο και να το παρουσιάσουμε στο τέλος της εκάστοτε χρονιάς. Μου άρεσε όλη αυτή η διαδικασία, αλλά και πως με μικροπράγματα μπορείς να δημιουργήσεις έναν ολόκληρο κόσμο. 

Και οι σπουδές στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας πώς μπήκαν στη ζωή σου; 
Στην Β’ και Γ’ Λυκείου όλοι πήγαιναν φροντιστήρια. Εγώ, όμως, είχα επιλέξει ήδη πως στη ζωή μου θέλω να γίνω ηθοποιός. Παρόλα αυτά, ενώ διάβαζα και τα πήγαινα πάρα πολύ καλά, πήγα και εγώ φροντιστήριο για να μη κάθομαι μόνος μου (Γελάει). Δεν σου κρύβω ότι, ουσιαστικά, διάβασα στην Γ’ Λυκείου που έπρεπε να δώσω Πανελλήνιες και πέρασα στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού που είχε, περίπου, 18.000 μόρια. Έτσι, πήγα στο πρώτο έτος, πέρασα δέκα μαθήματα χωρίς διάβασμα, αλλά μετά βαρέθηκα πάρα πολύ. Στη συνέχεια, πήγα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.   

Από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου αποφοίτησες το 2015-2016. Τι θυμάσαι από την τριετή φοίτηση σου;
Τα πιο όμορφα χρόνια ήταν αυτά στη σχολή. Ήταν μία πάρα πολύ ωραία εμπειρία, με αρκετή δουλειά και όρεξη για γνώση. Ακόμα, είχαμε εκπληκτικούς καθηγητές και όλοι οι συμμαθητές μου ήταν πολύ καλά παιδιά. Όλο αυτό έχει μείνει στη μνήμη μου, αλλά δεν θα ήθελα να το ξανά ζήσω.

Υπάρχει κάποια συμβουλή που σου έδωσαν και να την ακολουθείς πιστά; 
Κοίτα, η σχολή είναι μία μικρογραφία για το τι γίνεται έξω. Δεν γίνεται να σου μεταφέρουν ακριβώς τι γίνεται στη δουλειά. Για παράδειγμα, μέσα από την συνεργασία που έχω με τον Σταμάτη Φασουλή στην παράσταση “Ωνάσης, τα θέλω όλα”, έχω μάθει πόσο σημαντικό είναι να ακούς την ανάσα του κοινού. Αυτή είναι ο έναρθρος λόγος του και οφείλεις να πορευτείς με αυτό. 

Το γεγονός ότι μετά την αποφοίτηση σου έπιασες δουλειά, σου έδωσε μία παραπάνω δύναμη; 
Είναι τρομακτικό ότι, πριν πάρεις το πτυχίο σου, κάνεις παύση ένα μήνα και αναρωτιέσαι “τώρα τι κάνω;”. Εγώ είχα τη μεγάλη τύχη να έχω δασκάλα την Κατερίνα Ευαγγελάτου, για ένα εξάμηνο. Όταν τελείωσα την σχολή μου πρότεινε να συνεργαστούμε για το έργο «Φάουστ» του Γκαίτε. Φυσικά είναι μεγάλη ώθηση για έναν νέο ηθοποιό να τον επιλέξει ένας σκηνοθέτης και να του πει “πάμε να δουλέψουμε μαζί. Επαγγελματικά”. 

Ξεχωρίζεις κάποια συνεργασία σου ως την πιο κομβική; 
Από όλες τις συνεργασίες μου έχω πάρει κάτι και, σίγουρα, δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Όλες είναι σημαντικές και ανεκτίμητες.

Ο Αγησίλαος γιατί επέλεξε να κάνει θέατρο; Τι επιδιώκει μέσα από αυτό; 
Για να αντέξω την καθημερινότητά. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. 

Φέτος, πρωταγωνιστείς σε μία από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις: “Ωνάσης, τα θέλω όλα”. Μίλησε μου για αυτή τη συνεργασία…  
Είναι από τις πιο ωραίες επαγγελματικές εμπειρίες που έχω μέχρι στιγμής. Το να συνεργάζεσαι με τον Σταμάτη Φασουλή είναι ανεκτίμητο. Δημιουργεί ένα τόσο όμορφο κλίμα στην πρόβα, δίνοντας σου χώρο, χρόνο και τρόπο να δημιουργήσεις, που είναι πολύ σημαντικό. Αυτός ο άνθρωπος έγραψε το κείμενο, σκηνοθετεί, παίζει. Φαντάσου, δεν σου μεταφέρει καθόλου το άγχος και την αγωνία του. 

Ισχύει πως ο Σταμάτης σας δίνει και μία επιπλέον ελευθερία; 
Ο Σταμάτης όχι μόνο ακούει, αλλά ζητάει την άποψη μας. Αυτό είναι συν δημιουργία. 

Στην παράσταση κάνεις τον Ωνάση σε νεαρή ηλικία. Τώρα που φτάνετε σιγά – σιγά στο τέλος αισθάνεσαι ότι κέρδισες το “στοίχημα”; 
Δεν θέλω να τελειώσει, γιατί περνάω υπέροχα. Ωστόσο, πριν ξεκινήσουμε, για εμένα ήταν ένα μεγάλο “στοίχημα” διότι όχι μόνο έπρεπε να κάνω έρευνα πάνω σε μία τόσο πολύπλοκη προσωπικότητα, αλλά έπρεπε να υπάρχει μία ακολουθία δεδομένου ότι ο ρόλος χωρίζεται σε νέο (εμένα) και μεγαλύτερο (Σταμάτη). Έπρεπε, λοιπόν, να παρακολουθώ πάρα πολύ τον Σταμάτη: τον ήχο του, την χροιά του, τις κινήσεις του και όλα αυτά όχι απλώς να τα μιμηθώ, αλλά να γίνουν οργανικά. 

Για να μη γίνει κάτι και “κλωτσήσει” τον θεατή; 
Ακριβώς. Ήταν ένα μεγάλο “στοίχημα” και, νομίζω, τα καταφέραμε πάρα πολύ καλά. Δεν είναι εύκολο να συντονιστούν δύο άνθρωποι και να γίνουν ένα. 

Μέσα από τον ρόλο ανακάλυψες κάποια άγνωστη πτυχή σου; 
Ναι. Ανακάλυψα ότι μερικές φορές μπορεί να γίνω πολύ κυνικός, ενώ αυτός ο ρόλος μου έδωσε μία αποφασιστικότητα που εγώ δεν την έχω σαν άνθρωπος. Με βοήθησε πάρα πολύ. 

Για εσένα ποιες είναι οι προτεραιότητές σου; 
Οι φίλοι μου είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μου. Μου δίνουν μεγάλη δύναμη και όρεξη για ζωή και να προχωράω. Είναι αυτό που λένε: “Οι φίλοι μας είναι η οικογένεια που επιλέγουμε”. Και εγώ έχω επιλέξει οικογένεια και αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερός. Επιπλέον, επειδή είμαι μοναχοπαίδι, έχω επενδύσει σε αυτούς. Έχω φίλους πάνω από 20 χρόνια και δεν έχουν χωρίσει οι δρόμοι μας. 

Ποιο είναι το μυστικό για να αντέξει τόσα χρόνια μία σχέση; 
Κατανόηση και σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου. 

Αλήθεια, είναι εύκολη η ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή; Κυρίως για έναν νέο ηθοποιό… 
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να το συνδυάσεις, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Στον κλάδο μας το μεγαλοποιούμε κάποιες φορές και, ίσως, το χρησιμοποιούμε σαν δικαιολογία για να αποφύγουμε κάτι στην προσωπική μας ζωή (Γελάει). 

Πέρα από τον “Ωνάση” που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχεις ξεκινήσει ήδη πρόβες για την επόμενη θεατρική σου δουλειά: “Περηφάνεια και προκατάληψη”, που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Αλκυονίς 
Θέλω να σου πω ότι είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει αυτή η τρέλα (Γελάει). Συνήθως τελείωνα τη μία δουλειά και μετά πήγαινα στην άλλη. Τώρα όλα μαζί. Έχουμε ξεκινήσει τις πρώτες πρόβες με την Ιόλη Ανδρεάδη, αλλά όλη η δουλειά βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Επομένως, δεν μπορώ να σου πω ακόμα πολλά πράγματά. 

Είσαι ένα νέο πρόσωπο που, από ότι γνωρίζω, κάθε χρόνο δέχεται προτάσεις, αλλά κάθε χρόνο απαντά αρνητικά. Γιατί; 
Η τηλεόραση είναι μέσα στη δουλειά μας, αλλά αισθάνομαι ότι ακόμα δεν είναι η ώρα μου. Όταν έρθουν οι κατάλληλες συνθήκες θα το κάνω με χαρά. 

Θεωρείς ότι έχει αναβαθμιστεί η ελληνική μυθοπλασία; 
Ναι. Έχει γίνει αρκετή δουλειά στο κομμάτι της μυθοπλασίας και αυτό με χαροποιεί ιδιαιτέρως. 

Τι περιμένεις από το 2020; 
Το πιο σημαντικό: υγεία και τύχη!

INFO: Η παράσταση «Ωνάσης, τα θέλω όλα», που παρουσιάζεται στο Θέατρο Παλλάς, ολοκληρώνει τον προγραμματισμένο κύκλο της την Κυριακή 12 Ιανουαρίου.