Τον γνωρίσαμε πριν από μερικά χρόνια ως μέλος του νεανικού συγκροτήματος «Boys and Noise», που δημιούργησε η Panik Records. Σιγά – σιγά, όμως, ο Άρης Μακρής θέλησε να δοκιμαστεί και σ’ άλλα πράγματα. Ένα από αυτά είναι το είδος του musical, το οποίο τον είχε μαγέψει από τα εφηβικά του χρόνια.

Μετά την ολοκλήρωση της θερινής περιοδείας του  «Mamma Mia», ο Άρης είχε δεχτεί πρόταση για να πρωταγωνιστήσει στο «Μαριχουάνα stop!» αλλά αρνήθηκε λόγω χρόνου. Όμως το σύμπαν έφερε έτσι τα πράγματά, ώστε, εν τέλει, να είναι! Ανάμεσά στις πρόβες του, λοιπόν, για το musical και στο τρέξιμο για τις υπόλοιπες επαγγελματικές υποχρεώσεις του βρήκαμε λίγο χρόνο να συζητήσουμε για όλα και δη στην πρώτη του συνέντευξη για λογαριασμό του «Μαριχουάνα stop!»… 

Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε;
Μετά τις ολιγοήμερες διακοπές που έκανα, λόγω της καλοκαιρινής περιοδείας του «MammaMia!», βρίσκομαι σε μία δημιουργική φάση. Θέλω να κάνω πράγματα για τον εαυτό μου, τη καριέρα μου, να κάνω πιο πολύπλευρη τη γνώση μου και να ασχοληθώ με συστήματα ήχου, για να μπορώ να δουλεύω στο σπίτι και μόνος μου. Όσον αφορά το επαγγελματικό κομμάτι, βρίσκομαι σε διαδικασία προβών για το «Μαριχουάνα stop!», όπου μπήκα λίγο εμβόλιμα σ’ αυτό.

Σε ποιο κομμάτι θέλεις να διευρύνεις τις γνώσεις σου;
Ως προς το ψηφιακό σύστημα του ήχου, για να μπορώ να επεξεργάζομαι πράγματά ή να δημιουργώ τους δικούς μου ήχους, τραγούδια ή να πειραματίζομαι για ό,τι σκεφτώ.

Για σένα η αναζήτηση ξεκίνησε από νεαρή ηλικία, αν σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι το κάνουν μετά τα 30.
Δεν ξέρω αν έχει ηλικία αυτό, αλλά μου αρέσει να πειραματίζομαι γενικά. Γι’ αυτό δοκιμάζω πολλά πράγματα στο τραγούδι και πέρασα στο θέατρο, συγκεκριμένα στο musical. Με ενδιαφέρει να μάθω και να διευρύνω τις γνώσεις μου, όχι μόνο στον επαγγελματικό τομέα αλλά και στον προσωπικό.

Έχεις πετύχει πολλούς από τους στόχους σου;
Έχω πετύχει αρκετούς από τους στόχους μου, αλλά όχι όλους. Από την άλλη, οι στόχοι προστίθενται κάθε μέρα, ανάλογα με τις ανάγκες και την τρέλα, η οποία είναι βασικό χαρακτηριστικό μου και δεν θα ‘θελα να τη χάσω.

Το σίγουρο είναι ότι έχεις «ισχυρά» fanclub, κάτι που φαίνεται και στα socialmedia.
Αισθάνομαι τυχερός γιατί για να κάνεις αυτήν τη δουλειά πρέπει να έχεις απήχηση στον κόσμο. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις αυτόν τον κόσμο να σε στηρίζει στα τραγούδια που βγάζεις ή στις παραστάσεις που παίζεις, αναγνωρίζοντας ότι είσαι ένα πολύπλευρο ον. Είναι ωραία αυτή η επαφή του καλλιτέχνη με τον κόσμο.

Πώς προέκυψε η πρόταση για το «Μαριχουάνα stop!»;
Η πρόταση για το «Μαριχουάνα stop!»και τον ρόλο που κάνω τώρα, υπήρξε από τα τέλη του καλοκαιριού όπου άρχισαν να οργανώνονται οι δουλειές. Όμως, είχα αποφασίσει ότι δεν θέλω να κάνω κάποιο musical και να μου παίρνει όλο τον χρόνο, καθώς επί τρία χρόνια ήμουν από Τετάρτη έως Κυριακή στο θέατρο,κι έτσι αρνήθηκα. Ο καιρός πέρασε και, όπως το σκεφτόμουν, μετάνιωσα που είπα «όχι» γιατί τελικά δεν απαιτούσε χρόνο που δεν θα μπορούσα να διαθέσω. Πριν δύο εβδομάδες, λοιπόν, με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι υπήρξε αλλαγή στον ηθοποιό που έκανε τον ρόλο, και μου έκαναν εκ νέου την πρόταση. Αυτή τη φορά είπα αμέσως «εννοείται!». Με λίγα λόγια όλο το σύμπαν συνωμότησε για να είμαι σ’ αυτή τη δουλειά (γέλια).

Υποδύεσαι τον Άλεν. Μίλησε μας για τον ρόλο σου…
Το κανονικό του όνομα είναι Αχιλλέας αλλά επειδή είναι λίγο χίπης και έχει τα ξενόφερτα έθιμα, το έχει μετατρέψει σε Άλεν. Όπως όλοι οι χίπηδες της εποχής, υποστηρίζει την αγάπη και την ειρήνη. Από τη μία είναι πολύ ενεργητικός άνθρωπος, λόγω της τρέλας που τον χαρακτηρίζει, και από την άλλη πολύ χαλαρός, λόγω της επήρειας από τη μαριχουάνα και γι’ αυτό λέμε «stop» (γέλια).

Με ποιον τρόπο έχεις προσεγγίσει τον ρόλο;
Ο ρόλος έχει πολύ ενδιαφέρον και γι’ αυτό κάθομαι και βλέπω ντοκιμαντέρ με χίπηδες, να δω πως ήταν η φιλοσοφία τους και να μπω στο σκεπτικό τους. Δεν είμαι ηθοποιός οπότε το έχω περισσότερο ανάγκη από κάποιον που είναι ήδη κι έχει περισσότερους τρόπους για να σκεφτεί τον ρόλο. Μου αρέσει όμως να μπορώ να μπω στον ρόλο και να μην κάνω απλά τον Άρη, ο οποίος είναι ντυμένος σαν χίπης και απλά λέει τα λόγια του Άλεν.

Ο Άρης και ο Άλεν «συναντιούνται» κάπου;
Έχω συνειδητοποιήσει ότι «συναντιούνται» αρκετά στην τρέλα και ότι έχω πολλές από τις χίπικες απόψεις. Δηλαδή, είμαι άνθρωπος που θεωρεί ότι υπέρτατο αγαθό είναι η ελευθερία του ανθρώπου ή ότι η ελευθερία του ενός τελειώνει αρχίζει εκεί που τελειώνει του άλλου. Έχουμε κοινά στοιχεία, αλλά ο Άρης τα κρατάει πιο πολύ για τον εαυτό του, είναι πιο εσωστρεφής.

Το γεγονός ότι τα musical έχουν και πρόζα, σε δυσκολεύει σ’ ένα βαθμό;
Θυμάμαι στην «Οικογένεια Άνταμς» που κάναμε την πρώτη ανάγνωση είχα κομπλάρει, γιατί δεν το είχα ξανακάνει. Τώρα, που έχουν περάσει τρία χρόνια, έχω αποκτήσει μεγαλύτερη οικειότητα. Με έχει βοηθήσει πολύ ο αδερφός μου, ο Ντένης. Επειδή θεωρώ τον εαυτό μου λογικό άνθρωπο, πάω με βάση τη λογική και προσπαθώ να τα κάνω όλα αβίαστα και φυσικά. Δεν θέλω να μιλάω αδιάφορα αλλά ούτε και να παίζω υπερβολικά.

«Οικογένεια Άνταμς», «MammaMia!» και«Μαριχουάνα stop!». Σε ποιο ένιωθες/ νιώθεις πιο καλά;
Για το «Μαριχουάνα stop!» δεν μπορώ να σου πω γιατί είμαι μόνο δύο εβδομάδες και δεν έχουν αρχίσει οι παραστάσεις. Μέχρι στιγμής, πάντως, περνάω πολύ καλά και έχουμε πολύ καλή χημεία. Ακόμα κι εγώ, που είμαι ο πιο εσωστρεφής, έχω ανοιχτεί και είμαι ο τρελός Άρης, που είμαι με τους ανθρώπους που έχω μεγαλύτερη οικειότητα. Από εκεί και πέρα, την «Οικογένεια Άνταμς» την έχω πιο ψηλά στο μυαλό μου λόγω ότι ήταν η πρώτη μου τριβή με το musical, ήμουν ψαρωμένος και δεν το ήξερα σαν έργο. Ο θίασος αποτελούταν από όμορφους, ψυχικά, ανθρώπους.

Όταν ανεβαίνεις στη σκηνή, έχεις το ίδιο άγχος με την πρώτη φορά;
Όχι, δεν το έχω. Ευτυχώς, δηλαδή, γιατί στην πρεμιέρα της «Οικογένειας Άνταμς» έτρεμα, δεν ήμουν καλά λόγω ότι δεν το είχα ξανακάνει. Άλλο η θεατρική σκηνή και άλλο το stage μίας συναυλίας.

Φοβάσαι μήπως κάποια στιγμή το κοινό μπερδευτεί για το αν είσαι τραγουδιστής ή ηθοποιός;
Εγώ είμαι τραγουδιστής και όχι ηθοποιός. Γι’ αυτό τον λόγο βρίσκομαι σε παραστάσεις οι οποίες είναι musical. Δεν έχω παίξει σε κανονικές παραστάσεις, παρόλο που μου έχουν γίνει προτάσεις αλλά δεν βρίσκω τον λόγο να είμαι και να στηρίξω την επιλογή μου. Όπως και για εκπομπές και σειρές. Όχι μόνο για να μην μπερδευτεί το κοινό, αλλά κι εγώ ο ίδιος (γέλια).

Τι σημαίνει για σένα θέατρο από τη μέχρι τώρα ενασχόληση σου μ’ αυτό;
Το musical το ξέρω και το θαυμάζω από όταν ήμουν έφηβος, πριν καταλάβω ότι θέλω να ασχοληθώ με το τραγούδι. Το πρώτο musical που είχα δει, σαν θεατής, ήταν το «Jesus Christ Superstar», που μέχρι και σήμερα είναι το αγαπημένο μου. Μου άρεσε που έβλεπα ένα έργο, που διαδραματιζόταν μέσα στη μουσική και όσα έπρεπε να ειπωθούν γινόταν μέσω του τραγουδιού. Έτσι, όταν άρχισα να ασχολούμαι με το τραγούδι, συνειδητοποίησα ότι θέλω να δοκιμάσω το musical. Δεν βρέθηκα τυχαία στον χώρο των musical, το επιδίωξα!

Όσον αφορά τα δισκογραφικά σου τώρα, πρόσφατα, κυκλοφόρησε το νέο τραγούδι «Νάρκη» από την Panik Records.
Η «Νάρκη» είναι το τελευταίο τραγούδι που κυκλοφόρησε σε στίχους της Σοφίας Παπαβασιλείου και σύνθεση του Κρίστιαν Ευφραιμίδη. Το συγκεκριμένο τραγούδι έχει έναν διαφορετικό στίχο και μ’ άρεσε από την πρώτη στιγμή, γιατί θέλω να κάνω πιο ώριμο το στυλ μου. Αυτή την περίοδο φτιάχνω διάφορα demo για να επιλέξουμε το επόμενο single. Απλά έχει έρθει λίγο πιο πίσω λόγω των προβών.

Σ’ ενδιαφέρει να γράψεις και στίχους;
Θέλω να κάνω δικά μου πράγματα και, μάλιστα, υπάρχει ένα τραγούδι που ίσως χρειαστεί να γίνει αλλαγή στον στίχο. Έχω πει στον συνθέτη και σε όλη την ομάδα ότι θέλω να προσπαθήσω να γράψω εγώ τον στίχο…

Θα είσαι σε κάποιο νυχτερινό σχήμα;
Βρίσκομαι σε συζητήσεις για να ‘μαι σε κάποιο νυχτερινό σχήμα, αλλά ακόμα δεν είναι κάτι «κλεισμένο» 100%.

Πότε είσαι πραγματικά ευτυχισμένος;
Στον επαγγελματικό τομέα, σίγουρα, όταν κάνω αυτό που μου αρέσει. Μου δίνει ζωή και ενέργεια για να κάνω ακόμα περισσότερα. Όσον αφορά τον προσωπικό, όταν καταφέρνω να έχω ελεύθερο χρόνο να χαλαρώσω, να παίξω παιχνίδια στον υπολογιστή και όταν είμαι ερωτευμένος, οπότε και αναπτερώνεται η ψυχολογία και το ηθικό μου.

Και ο έρωτας είναι μία βασική πηγή έμπνευσης…
Ακριβώς. Σου δίνει μία αφορμή για να είσαι εσύ καλύτερος. Όταν είσαι ερωτευμένος, είναι μία αμφίδρομη φάση που παίρνεις πολλά και θέλεις να δώσεις πολλά.