Η Ευγενία Ξυγκόρου είναι μία από τις ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, που κάνει αργά και σταθερά βήματα. Η ίδια μάς συστήθηκε πέρσι, για πρώτη φορά, μέσα από τη δραματική σειρά μυστηρίου του ΑΝΤ1 «Η επιστροφή», ενώ φέτος κάνει το θεατρικό της ντεμπούτο με την παράσταση «Το σπίτι των επιθυμιών». Λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα στο «Αγγέλων Βήμα», μιλά στο theaternow.gr για την επιλογή της να ασχοληθεί με την υποκριτική, αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες. Επιπλέον, μάς αποκαλύπτει και τα προσεχή της σχέδια…

Η πρώτη σου επιλογή ήταν να σπουδάσεις θεατρολογία ή σου πέρασαν και άλλα πράγματά από το μυαλό;
Πρώτη και καλύτερη (Γελάει)! Ήμουν αποφασισμένη ότι θα περάσω σε αυτή τη σχολή, θυμάμαι στην Τρίτη λυκείου οι γονείς μού πρότειναν αντί να προετοιμαστώ για τις πανελλήνιες να προετοιμαστώ για τις εισαγωγικές των δραματικών, όμως εγώ ήμουν αποφασισμένη ότι θέλω πρώτα να περάσω σε αυτήν την σχολή και πραγματικά χαίρομαι που δεν άφησα τίποτα να μου αλλάξει τη γνώμη.

Τι σε γοητεύει στο επάγγελμα του ηθοποιού και κατ’ επέκταση στο θέατρο;
Δεν νομίζω ότι μπορώ να δώσω μια καθαρή απάντηση, καθώς δεν είναι μόνο ένα πράγμα! Το κυριότερο είναι η επικοινωνία με τον συνάδελφο και με τον θεατή ή τον συνεργάτη στο θέατρο και την τηλεόραση αντίστοιχα.

Πέρσι έκανες το τηλεοπτικό ντεμπούτο σου, μέσα από τη δραματική σειρά μυστηρίου του ΑΝΤ1 «Η Επιστροφή», και φέτος κάνεις το θεατρικό. Σωστά;
Δεν έχει καμία σχέση η δουλεία που κάνει ένας ηθοποιός μπροστά από την κάμερα με αυτήν που κάνει πάνω στην σκηνή, ως προς την διαδικασία που ακολουθεί, τις συνθήκες και τον στόχο. Πρέπει να προσαρμόσεις τον τρόπο που θα παίξεις. Η κάμερα πιάνει μέχρι και ένα βούρκωμα, το μικρόφωνο πιάνει τον ήχο μιας βαθιάς ανάσας, ενώ στο θέατρο υπολογίζεις ότι πρέπει να σε βλέπουν και να σε ακούνε και οι θεατές της τελευταίας σειράς. Στην τηλεόραση δουλεύεις με γρήγορες ταχύτητες, ενώ στο θέατρο υπάρχει περισσότερος χρόνος και μπορείς να εξερευνήσεις διαφορετικές περιοχές και να προκύπτουν συνεχώς νέα πράγματα. Μπορώ να πω τώρα που έχω εμπειρία και των δύο ότι είναι και τα δύο εξίσου γοητευτικά με τον τρόπο τους.

Υπάρχει άγχος για την πρώτη θεατρική απόπειρα;
Γενικά ήμουν ένα άτομο πολύ αγχώδες, αλλά από την στιγμή που ξεκίνησα να δουλεύω αποφάσισα να μην αγχώνομαι και μέχρι στιγμής το τηρώ! Βέβαια, έχει βοηθήσει πολύ και η «ομάδα των επιθυμιών» με τη ζεστασιά της και την φροντίδα της!

Τι σου κέντρισε το ενδιαφέρον στο έργο «Το σπίτι των επιθυμιών»;
Το έργο αυτό είναι μια δοκιμασία, καθώς συνδυάζει τον ποιητικό λόγο με τα ζωντανά και περίπλοκα μπερδέματα του και εμείς έπρεπε να καταφέρουμε να κάνουμε το έργο κατανοητό χωρίς να παραμελήσουμε την ποιητική του ατμόσφαιρα.​

Πες μας δύο λόγια για το έργο και το ρόλο που κρατάς…
Ενσαρκώνω την Δόνια Λεονόρ δε Κάστρο. Μια πανέμορφη και πανέξυπνη αλλά φτωχή αριστοκράτισσα. Ερωτευμένη τρελά με τον σύντροφό της, Δον Κάρλος, αποφασίζουν από κοινού να κλεφτούν. Έτσι πέφτουν σε μια ενέδρα και η Λεονόρ βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι της Δόνια Άννα. Εγκλωβισμένη σε αυτό το σπίτι προσπαθεί να ξεχωρίσει το ψέμα από την αλήθεια και να σώσει τον εαυτό της και τον αγαπημένο της.

Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες εκείνη την εποχή με τη σημερινή; Πολλοί λένε ότι υπάρχει ακόμα συντηρητισμός…
Είναι αναμφισβήτητο ότι έχουμε διανύσει τεράστιες αποστάσεις από εκείνη την περίοδο. Παρότι όμως το έργο γράφτηκε τον 17ο αιώνα, μπορούμε να δούμε ότι ο κόσμος τότε σκεφτόταν διαφορετικά. Πράγματα που σήμερα θεωρούνται ταμπού μπορεί να μην ήταν τότε, και σίγουρα οι άνθρωποι δεν ζούσαν με τα τόσο αυστηρά ιδανικά που διαβάζουμε στα βιβλία. Σήμερα ναι, μπορεί να είναι κεκτημένο το δικαίωμα ψήφου της γυναίκας, έχουμε όμως πολλά να κατακτήσουμε ακόμα σαν κοινωνία και όχι μόνο υπέρ του γυναικείου φύλου.

Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα του έργου; Τι θέλετε να περάσετε μέσα από αυτό;
Προσπαθώντας να δώσουμε στο κείμενο μια νέα πνοή και να μεταφέρουμε στην σκηνή την φρεσκάδα του, στοχεύουμε σε ένα θεατρικό “παιχνίδι”. Ψάχνουμε το γιατί μας αρέσει να κάνουμε θέατρο, γιατί μας αρέσει να βλέπουμε θέατρο, τι είναι παλιό και τι όχι και τι μας κάνει να γελάμε μέσα από την αισιόδοξη ματιά της Juana Ines και την δική μας.

Οι ήρωες μάχονται για να κερδίσουν αυτό που πραγματικά θέλουν. Εσύ έχεις βρεθεί σε αυτή την θέση;
(Γελάει) Όχι, δεν έχω μηχανορραφώ στην πραγματική μου ζωή, ούτε έχω έρθει αντιμέτωπη με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ήρωες του έργου μας! Δυστυχώς η πραγματική ζωή δεν είναι τόσο πιπεράτη!

Μέχρι που μπορείς να φτάσεις για έναν έρωτα;
Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό! Δεν έχω δοκιμαστεί ακόμα αρκετά (Γελάει)!

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;
Βρίσκομαι πολύ κοντά στο να πάρω το πτυχίο μου και αυτό θα είναι η προτεραιότητά μου για τον επόμενο καιρό. Θέλω να ολοκληρώσω την θεωρητική και πρακτική θεατρική μου εκπαίδευση και να κάνω σταθερά βήματα!

INFO: Η παράσταση«Το σπίτι των επιθυμιών» παρουσιάζεται στο Αγγέλων Βήμα (Σατωβριάνδου 36, Αθήνα) κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 21.30.