Ήρα Κατσούδα: «Το γέλιο κάνει τη ζωή μας λιγότερο πεζή και βαρετή»

Η Ήρα Κατσούδα, φέτος, βρίσκεται στην θεατρική σκηνή του Eliart με την παράσταση «Για γυναίκα καλή είναι». Η ίδια, αποκαλύπτει στο Theaternow.gr από που παίρνει ιδέες για τα κείμενά της, αν είναι αποδεκτό από τον κόσμο και τους συναδέλφους της μία γυναίκα να ασχολείται με το stand up, αλλά και τι ρόλο παίζει το γέλιο στη ζωή της…

Πως γεννήθηκε η επιθυμία σου να ασχοληθείς με το stand up comedy;
Δυστυχώς δεν κρύβεται από πίσω κάποια λαμπρή / συγκινητική ιστορία, τύπου ¨από μικρή το ήθελα κτλ¨. Βλέπεις το είδος ήταν άγνωστο στην χωρά μας πολλά χρόνια οπότε θα ήταν και ανέφικτο να το θέλω από μικρή. Οπότε η κατάσταση έχει ως εξής: Είδα όταν ήμουν φοιτήτρια το Delirious του Eddie Murphy – το πρώτο stand up που είδα έβερ, ξετρελάθηκα, και άρχισα να ψάχνω πως θα μπορούσα να το κάνω και εγώ!

Θυμάσαι την πρώτη σου παράσταση;
Δυστυχώς ναι…Ήταν χάλια. Σίγουρα όχι σαν του Eddie Murphy! Ήμουν χάλια. Και σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω το σύμπαν και την χρονική συγκυρία γιατί όταν πρωτοέπαιξα δεν υπήρχαν social και smart phones οπότε δεν υπάρχουν και ντοκουμέντα! Φιουυυ…

Από που παίρνεις ιδέες για τα κείμενά σου;
Σε όλα τα πράγματα, από αντικείμενα μέχρι καταστάσεις και αισθήματα κρύβεται εν δυνάμει ένα κείμενο stand up. Μου αρέσει να εντοπίζω την κωμωδία σε διάφορες και διαφορετικές συνθήκες. Προσωπικά χρησιμοποιώ τα βιώματα – ξέρεις πολλές φορές η ζωή ξεπερνάει την φαντασία, και εννοείται την παρατήρηση.

Με ποια κριτήρια επιλέγεις τα κομμάτια που εντάσσεις στην παράσταση;
Δύο είναι τα βασικά κριτήρια. Πόσο αρέσουν σε εμένα και πόσο αρέσουν στον κόσμο. Για να εντάξω ένα κείμενο στην παράσταση, το κείμενο γράφεται και δοκιμάζεται σε κοινό, διορθώνεται, ξαναδοκιμάζεται και κάποια στιγμή είναι άρτιο και έτοιμο να ενταχθεί πλήρως.

Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που ζητάς τη γνώμη του;
Φυσικά! Πολλά κείμενα τα δοκιμάζω σε φίλους μου και εννοείται ζητάω την γνώμη κάποιων συναδέλφων. Μάλιστα βγαίνουν περίεργες στατιστικές. Για παράδειγμα με τον φίλο μου και εξαιρετικό κωμικό Θανάση Σαμαρά, γελάμε πολύ γιατί έχει αποδειχθεί ότι όταν του δοκιμάζω ένα κείμενο και του αρέσει, σίγουρα δεν θα γελάσει ο κόσμος και από την άλλη αν δεν του αρέσει, ο κόσμος θα γελάσει. Οπότε παίζουν ατάκες τύπου:
– Σου άρεσε;
-Όχι, οπότε θα πάει άψογα!
Τον αγαπώ.

Θεωρείς ότι το ελληνικό κοινό έχει αγκαλιάσει ζεστά αυτό το είδος;
Νομίζω πως ναι. Αν μη τι άλλο σίγουρα το έχει αγκαλιάσει! Τώρα αν η αγκαλίτσα αυτή είναι ζεστή είναι κάτι που ακόμα διαμορφώνεται και θα φανεί στην πορεία. Εννοώ αν θα έχει διάρκεια στον χρόνο η αγκαλιά. Στον χέρι μας είναι (εννοώ των κωμικών) να δώσουμε διάρκεια σε αυτή την αγάπη και να μην την αφήσουμε να ξεφουσκώσει.

Είναι αποδεκτό από το κοινό αλλά και απο συναδέλφους σου μια γυναίκα να κάνει stand up comedy;
Φυσικά και είναι αποδεκτό μια γυναίκα να κάνει κωμωδία. Δεν παίζουμε στις ¨Άγριες Μέλισσες¨! Παρόλα αυτά υπάρχει μερίδα του κοινού που πιστεύει ότι η κωμωδία είναι ανδρική υπόθεση (αυτοί μάλλον παίζουν στις Άγριες Μέλισσες). Το οποίο μου φαίνεται να σου πω τελείως ηλίθιο. Η κωμωδία είναι τρόπος σκέψης και ένα skill που υπάρχει και στα δύο φύλα. Δεν καταλαβαίνω αυτό το στερεότυπο. Τώρα όσον αφορά στους συναδέλφους, είναι ένας επαγγελματικός χώρος όπως όλοι οι άλλοι χώροι. Εννοώ μπορείς να συναντήσεις τα πάντα. Η γενική πλειοψηφία των συναδέλφων φυσικά δεν κάνουν διάκριση. Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιοι λίγοι που φλερτάρουν με τον σεξισμό.

Πως γεννήθηκε ο τίτλος της φετινής σου παράστασης «Για γυναίκα καλή είναι»;
Είναι μια ατάκα που δυστυχώς έχουμε ακούσει όλες οι γυναίκες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση γεννήθηκε από ομώνυμο σχόλιο κάποιων θεατών. Έχει ειπωθεί αυτή η ατάκα. Με έπιασε θεατής μετά από παράσταση και (με κίνδυνο της ζωή του) θεώρησε ότι πρέπει να μοιραστεί μαζί μου ότι «Μπράβο. Γέλασα. Και δεν το περίμενα. Για γυναίκα, καλή είσαι». Τι να τον κάνεις μετά αυτόν τον τύπο; Τίποτα. Είμαστε κατά της βίας. Οπότε το κάνεις τίτλο παράστασης.

Τι να περιμένουμε να δούμε;
Μια κανονική stand up comedy παράσταση όπου θα περάσει από πολλές θεματικές. Φυσικά θα ασχοληθούμε με το θέμα της ισότητας, των κοινωνικών στερεοτύπων που θέλουν την γυναίκα να γίνεται ντε και σώνει μανα κτλ. Αλλά σε καμία περίπτωση μόνο με αυτά. Θα πούμε για ποτά, ελληνάρες, μόδες, ψυχολόγους, αντιεμβολιασμούς, ταινίες, διαζύγια, μούσια κτλ.

Τι μηνύματα θέλεις να περάσεις στο κοινό;
Να έρθουν στην παράσταση για να πάρουν μόνοι τους ότι μήνυμα πιστεύουν. Δεν θέλω να σποιλάρω!

Ποιο είναι το πιο ωραίο κομπλιμέντο που σου έχουν κάνει;
Το έχω ξαναπεί αλλά είναι πρόσφατο και πολύ γλυκό. Τώρα μέσα στις παραστάσεις στο eliart συνέβη αυτό. Ήρθε μετά την παράσταση ενός τύπου και μου λέει: «Τον τελευταίο χρόνο μου πάνε όλα στραβά και έχω πολλά θέματα. Σε ευχαριστώ γιατί σήμερα γέλασα όσο όλες οι φορές μέσα στον χρόνο.» Ένιωσα τόσο όμορφα που του πρόσφερα χαρά και τον έκανα να ξεχαστεί. Δεν είναι καταπληκτικό κοπλιμέντο;

Πόσο σημαντικό είναι το γέλιο στη δική σου ζωή;
Ίσως το πιο σημαντικό. Μου αρέσει να το προσφέρω και μου αρέσει να μου το προσφέρουνε και οι άνθρωποι που με περιβάλλουν. Το γέλιο κάνει τη ζωή μας λιγότερο πεζή και βαρετή. Θυμάμαι η γιαγιά μου, μου έλεγε όταν ήμουν μικρή: «Να βρεις κάποιον να γελάτε μαζί παιδί μου». Πόσο δίκιο είχε!