Το έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα Μαργαρίτα» είναι μια θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, «Μαργαρίτα Περδικάρη», από την συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα «Το τέλος της μικρής μας πόλης» και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1967 από το Ελληνικό Λαϊκό θέατρο του Μάνου Κατράκη.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Η ιστορία του έργου είναι τοποθετημένη στα χρόνια της κατοχής, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Μια μεγαλοαστική οικογένεια, προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στη σκληρή πραγματικότητα. Το μεγαλύτερό της όμως πρόβλημα είναι η δική της, “εσωτερική» πραγματικότητα. Σχέσεις κατεστραμμένες, άρνηση να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που επιβάλει η γερμανική κατοχή, βαθιά θαμμένα μυστικά που βγαίνουν στην επιφάνεια, προσπάθεια του καθενός να σώσει το τομάρι του, αδιαφορώντας για την τύχη των άλλων.
Αυτό το σπίτι-εικόνα της ελληνικής κοινωνίας τότε και ίσως και τώρα…, θα καταρρεύσει χτυπημένο από μέσα. Η νεαρή δασκάλα, το στερνοπαίδι της οικογένειας, η Μαργαρίτα, θα πυροδοτήσει τα εκρηκτικά. Όταν η Μαργαρίτα μυείται στην αντίσταση κατά των Γερμανών, είναι ώριμη να δεχτεί την έξοδο, τη διαφυγή από το περιβάλλον της. Τα επιχειρήματά της τα βρίσκει μέσα στο ίδιο της το σπίτι.
Ο θάνατός της, είναι η νίκη της ζωής πάνω στη σήψη και το θάνατο της κοινωνίας που τη γέννησε και η οποία συνειδητά την πρόδωσε. Το βιολογικό της τέλος σηματοδοτεί την αρχή του νέου κόσμου που θ’ αντικαταστήσει τον κόσμο του παρελθόντος. Η τελευταία σκέψη της Μαργαρίτας εκφράζει τον πόθο της και την ελπίδα ότι ο καλύτερος κόσμος για τον οποίο πεθαίνει είναι εφικτός… ή μήπως όχι;…

Φώτης Μακρής

Παίζουν: Νεφέλη Ανθοπούλου, Τέλης Ζαχαράκης, Σόνια Καλαϊτζίδου, Γιάννης Καραμφίλης, Λευτέρης Λιθαρής, Γιώργος Νινιός, Ιωάννα Παγιατάκη, Κατερίνα Παπαδάκη, Θοδωρής Σκούρτας, Ευτυχία Σπυριδάκη, Αθηνά Συκιώτη, Γιώργος Σφυρίδης, Γιάννης Τσάτσαρης Συμμετέχουν: Μιχάλης Παπαδημητρίου, Περικλής Σιούντας, Μάριος Τζόγκανος.

Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής
Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης
Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Φωτισμοί: Νικόλαος Βλασόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Video Art: Μπάμπης Βενετόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Συκιώτη
Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Ναλμπάντη
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

 

Κ.Θ.Β.Ε. | Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινος
Κολοκοτρώνη 25-27 – Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη 
Τηλ.:2310 – 589185  
Κάθε Τετάρτη στις: 18:00
Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο στις: 21:00
Κυριακή στις: 19:00

Πρεμιέρα: Σάββατο 13 Οκτωβρίου
Εισιτήρια: Από 5€ έως 15€