Για ακόμα μία χρονιά το θεατρόφιλο κοινό καλείται να εντοπίσει τις παραστάσεις που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον και κατ’ επέκταση θα παρακολουθήσει. Μία από αυτές, όμως, αποδεικνύεται ότι είναι η #1 επιτυχία των τελευταίων δύο χρόνων όχι μόνο καλλιτεχνικά αλλά και εισπρακτικά, αφού είναι sold out μέχρι και τις 16 Φεβρουαρίου, οπότε και ολοκληρώνεται ο κύκλος της.

Αναφερόμαστε στην παράσταση «Άνθρωποι και ποντίκια», το αριστούργημα του Τζον Στάϊνμπεκ, σε θεατρική διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη, που παρουσιάζεται για 2η χρονιά στον Cartel Τεχνοχώρο. Η συγκεκριμένη παράσταση – πρόταση από την προηγούμενη χρονιά έχει διθυραμβικές κριτικές και μεγάλη αποδοχή του κοινού. Γεγονός που συνεχίζεται και τη φετινή.

Σύμφωνα με το viva.gr, το site μέσω του οποίου γίνεται η ηλεκτρονική προπώληση, είναι sold out μέχρι και την τελευταία παράσταση, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με υπεύθυνο της εν λόγω δουλειάς μας επιβεβαίωσε ότι, όντως, γίνεται αυτός ο χαμός. Μάλιστα, όσοι θέλουν να δουν ή να ξανά δουν την παράσταση θα πρέπει να τηλεφωνήσουν στο ταμείο του θεάτρου σε περίπτωση που υπάρξει κάποια ακύρωση.

Το έργο…
πραγματεύεται την αγωνιώδη και συγκινητική προσπάθεια των ανθρώπων του μόχθου για επιβίωση μέσα στις πιο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, τον ρατσισμό, το απατηλό όνειρο για μια μικρή ιδιοκτησία, τη δύναμη της φιλίας, τη σημασία της ελπίδας, τα ιδανικά της αφοσίωσης, της πίστης, της αυτοδιάθεσης και της αλληλεγγύης. Μια μάντρα ανακύκλωσης, στην περιοχή του Βοτανικού δίπλα από τα hot spot των μεταναστών και προσφύγων, γίνεται ο χώρος μέσα στον οποίο οι ήρωες δουλεύουν σκληρά, συγκρούονται, παλεύουν, απογοητεύονται αλλά ταυτόχρονα ονειρεύονται και ελπίζουν.
Οι χαρακτήρες του έργου αναγκαστικά σκληροί για να επιβιώσουν, ζουν σε ένα βρώμικο, αηδιαστικό κόσμο, η γλώσσα τους χυδαία πολλές φορές, οι σκηνές με σεξουαλικές στιγμές, αλλά και η κριτική που γίνεται για το κοινωνικό σύστημα, δεν έχουν τίποτε άσεμνο, ή διαφορετικό από τους συνήθεις διαλόγους μιας σκληρής πραγματικότητας. Με λίγα λόγια ο Στάινμπεγκ αναφέρεται με απόλυτο ρεαλισμό για ο,τι συμβαίνει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ οι «βρώμικες» λεπτομέρειες είναι μέρος της μεγέθυνσης του Στάινμπεκ προς όφελος της Τραγωδίας, με στόχο τον «εκδημοκρατισμό» του τραγικού αυτού κόσμου.

Μετά το «Άνθρωποι και ποντίκια», τι;
Ο Βασίλης Μπισμπίκης δούλεψε με παρεμφερή τρόπο και στο κλασσικό αριστούργημα του Α. Στρίντμπεργκ «Πατέρας», που παρουσιάζεται στο θέατρο Αποθήκη. Δηλαδή, μέσα από τη διασκευή του κειμένου, φέρνει τον «Πατέρα» στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, με όρους ακραίου ρεαλισμού για να καταδείξει, με τις απαραίτητες δόσεις μαύρου χιούμορ, τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, απογυμνωμένες από τα φτιασίδια κάθε πιθανού καθωσπρεπισμού. Σε αυτή την παράσταση πρωταγωνιστούν: Μαρίνα Ασλάνογλου, Τάσος Ιορδανίδης, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Γιάννα Σταυράκη, Νικολέτα Χαρατζόγλου.

Από εκεί και πέρα, μετά το τέλος της παράστασης «Άνθρωποι και ποντίκια», στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστούν τα «Κόκκινα φανάρια» αλλά με μία διαφορετική ματιά. Στη σκηνή θα υπάρχει μπάντα που θα παίζει live και οι ηθοποιοί που θα πρωταγωνιστούν είναι όλοι όσοι παίζουν στο «Άνθρωποι και ποντίκια». Δηλαδή οι Βασίλης Μπισμπίκης, Δημήτρης Δρόσος, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Στέλιος Τυριακίδης, Μάνος Καζαμίας, Γιώργος Σιδέρης, Γιανμάζ Ερντάλ, Θάνος Περιστέρης, Αγγέλα Πατσέλη. Στη θεατρική συντροφιά θα προστεθεί η Ελεονώρα Αντωνιάδου και ο Τάσος Σωτηράκης.