Λούης Πατσαλίδης: «Δεν είναι εύκολο να αφήνεις μια δουλειά που σου προσφέρει ασφάλεια για να κυνηγήσεις το όνειρό σου»

Πρόκειται για τον πιο δημοφιλή stand up comedian της Κύπρου και παρουσιαστή του επιτυχημένου προγράμματος του ALPHA Κύπρου, «Λούης Night Show». Ο λόγος για τον Λούη Πατσαλίδη, ο οποίος θα κάνει για πρώτη φορά μια μικρή περιοδία στην Ελλάδα, αποφασισμένος να αναστατώσει το κοινό με το απίστευτο χίουμορ του. Ο ίδιος μίλησε στο Τheaternow.gr για την απόφασή του να ασχοληθεί με το stand up, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ενώ μάς αποκάλυψε τι ρόλο παίζει το χιούμορ στη ζωή του. 

Σε ηλικία 13 ετών ξεκινήσατε να γράφετε σατιρικά κείμενα. Ποιο ήταν το έρεθισμα που είχατε;
Έπεσε τυχαία στα χέρια μου μια κασέτα του πατέρα της κωμωδίας του Χάρυ Κλυν, αυτό ήταν, με συνεπήρε το πως έφτιαχνε ιστορίες κτλ και έτσι ξεκίνησα να γράφω και να παρουσιάζω τα πρώτα μου κείμενα στο σχολείο, σε εκδηλώσεις, σε Φεστιβάλ και αργά αλλά σταθερά, κατάφερα να το κάνω το βιοποριστικό μου επάγγελμα.

Πως αποφασίσατε να κάνετε το χόμπι σας επάγγελμα;
Να πω ότι εργαζόμουν σε τράπεζα για 13 χρόνια (2000-2013). Από την πρώτη μέρα που πάτησα το πόδι μου εκεί, ήξερα πως αυτός ο εργασιακός χώρος δεν ήταν για μένα. Οπόταν παράλληλα έκτιζα και επένδυα στο χόμπι μου, με αργά και σταθερά βήματα. Μου πήρε 13 χρόνια να κάνω τη μεγάλη έξοδο, αλλά την έκανα!

Η οικογένειά σας ήταν θετική και υποστηρικτική όταν τους ανακοινώσατε την απόφασή σας σχετικά με την επαγγελματική σας πορεία;
Ναι,  η γυναίκα μου είναι το στήριγμα μου. Εννοείται ότι ήταν δίπλα μου σε αυτή μου την απόφαση. Δεν είναι εύκολο να αφήνεις μια δουλειά που σου προσφέρει ασφάλεια και ένα πολύ καλό μισθό για να κυνηγήσεις το όνειρό σου, πηγαίνοντας ουσιαστικά στο άγνωστο με βάρκα το ταλέντο και μόνο!

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στο ξεκίνημά σας δεδομένου ότι το stand up δεν ήταν τόσο διαδεδομένο;
Μόνο δυσκολίες. Έφαγα πολλές πόρτες στη μούρη και από μαγαζιά και από τα ΜΜΕ, γιατί κανένας δεν ενδιαφερόταν για αυτό το πράγμα. Δεν τα έβαλα κάτω, ίσα, ίσα με πείσμωσε και είπα ότι εγώ θα τα καταφέρω. Όσες φορές και να πέσεις πρέπει να βρεις τον τρόπο να σταθείς στα πόδια σου και να συνεχίσεις. Στην πορεία βρήκα άτομα που πίστεψαν και μου έδωσαν ευκαιρίες, και για αυτούς θα είμαι πάντα ευγνώμων.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κάνεις stand up;
Πολλοί νομίζουν ότι απλά κρατάς ένα μικρόφωνο και λες ανέκδοτα. ΔΕΝ λέμε ανέκδοτα! Είναι κάτι που χρειάζεσαι πολλές ώρες δουλειάς, μελέτης και προσήλωσης. Δεν αρκεί μόνο να είσαι ένας καλός περφόρμερ, χρειάζεται και ένα καλό κείμενο και για να φτάσεις εκεί υπάρχει πολύ κόπος!

Εσείς από που εμπνέεστε;
Ασχολούμαι με το observational comedy, δηλαδή παρατηρώ τι συμβαίνει γύρω μου, κάτι που είδα, κάτι που άκουσα, κάτι που συνέβει σε μένα μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Για αυτό και ο κόσμος που έρχεται στις παραστάσεις μου ταυτίζεται με τα κείμενα και με αυτά που λέω. Πάντα θα βρεις ένα κομμάτι του εαυτού σου.

Ποια είναι τα θέματα που λατρεύετε να ασχολείστε;
Τις ανθρώπινες σχέσεις είτε πρόκειται για συζυγικές, είτε φιλικές, είτε ερωτικές, είτε είναι πατέρας με παιδιά, γιαγιάδες…Ό, τι έχει σχέση με τον άνθρωπο το λατρεύω!

Ποια είναι η πιο πικρή αλήθεια που θέλετε να πείτε αλλά δεν έχετε τολμήσει;
Δεν έχω τέτοιο αποθημένο. Σε μια παράσταση stand up δεν υπάρχει κανόνας στη θεματολογία ή στον τρόπο που θα πεις κάτι, οπόταν αυτά που νοιώθω τα λέω.  Αν θα μπορούσα να πω όμως κάτι, αυτό θα ήταν το μπλακ χιούμορ που νομίζω σαν κοινωνία δεν ήμαστε έτοιμοι να το δεχτούμε ακόμα, ίσως στο μέλλον.

Τι σας οδήγησε στην απόφαση να περιοδεύσετε φέτος ανά την Ελλάδα;
Ποτέ δεν κάνω κάτι βιαστικά, είναι κάτι που σχεδιάζω εδώ και 2 χρόνια. Στην αρχή ξεκίνησα με το κείμενο -να πω ότι η γλώσσα της παράστασης θα είναι η δημοτική με κάποιες πινελιές από την Κυπριακή διάλεκτο για να είναι κατανοητή από όλους-, πέρυσι ήρθα και έκανα δυο παραστάσεις με τον φίλο μου και σπουδαίο στο είδος Γιώργο Χατζηπαύλου στην Αθήνα αλλά και μια εμφάνιση στο Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης όπου και δοκίμασα διάφορα πράγματα να δω τι λειτουργεί και τι όχι, οπόταν φέτος νιώθω έτοιμος για αυτό το βήμα.

Τι ρόλο παίζει το χιούμορ στη ζωή σας;
Είναι η ζωή μου βασικά. Δεν μπορώ να την φανταστώ χωρίς χιούμορ.

Θυμάστε κάποια αντίδραση από κάποιον θεατή που να σας έχει φέρει σε δύσκολη θέση;
Σε μία παράσταση έλεγα ένα κείμενο σχετικό με την εκκλησία και μία κυρία σε κάθε μου πρόταση έλεγε από κάτω «Τς… τς… τς…» οπόταν άνοιξα διάλογο μαζί της και έπεσε ακόμα περισσότερο γέλιο.

Τι είναι αυτό που σας δίνει περισσότερη χαρά στο επάγγελμά σας;
Μα φυσικά το γέλιο και το χειροκρότημα του κόσμου είναι η επιβράβευση της δουλειά μου.

Έχετε δεχτεί τηλεοπτική πρόταση για να κάνετε τηλεοπτικό «χτύπημα» στην Ελλάδα μέσα από την τηλεόραση;
Όχι, και για να είμαι ειλικρινής δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό!!! Λες; Μπα, δεν νομίζω.. χαχαχα