Για ακόμα ένα καλοκαίρι παραγωγοί και συντελεστές ετοιμάζονται να παρουσιάσουν μία βεντάλια έργων στο θεατρόφιλο κοινό, θέλοντας να το βοηθήσουν να ξεχαστεί από τα προβλήματα της καθημερινότητας ή και να προβληματιστεί. Ένα από αυτά τα έργα είναι η εμβληματική κωμωδία του Μποστ “Μαρία Πενταγιώτισσα” που ανεβαίνει σε παραγωγή της 5ης Εποχής, με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη να μεταμορφώνεται σε… Μαρία.  

Ο σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης

Το theaternow.gr βρέθηκε σε μία από τις καθημερινές και πολύωρες πρόβες των συντελεστών που γίνονται στο Θέατρο Άλμα και εξασφάλισε αποκλειστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από όταν οι συντελεστές είναι πάνω, αλλά και κάτω από τη σκηνή.  

Πρόκειται για ένα από τα πιο αστεία, σχεδόν σπαρταριστά έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, γραμμένο στον προσφιλή του 15σύλαβο. Μια ξεκαρδιστική παρωδία ηθών βασισμένη σε ένα από τα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας εμπνευσμένο από αληθινά περιστατικά. Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, κατά κόσμον Μαρία Δασκαλοπούλου, ήταν γνωστή στο χωριό της – Πενταγιοί Φωκίδας – για τις ερωτικές της περιπέτειες. Εραστές και αγαπητικοί δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ η ίδια θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα. Ο λαός τραγούδησε την ομορφιά της και τα ερωτικά της καμώματα: «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια / και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παληκάρια.. Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, / εσύ τα ’καμες ούλα!». Με όχημα την ιστορία της θρυλικής Μαρίας του τόπου μας ο Μποστ και πάντα «σε ζωντανή σύνδεση» σαρκάζει τους θεσμούς και αμφιβάλλει για τη νέα κοινωνική πραγματικότητα. Αυτό το «Μποστάνι» τα έχει όλα…
Να σημειωθεί ότι έχουν γίνει κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις, ώστε να είναι ακόμα πιο επίκαιρο το έργο, ενώ ο Θύμιος Παπαδόπουλος έχει γράψει πρωτότυπη μουσική με τον ήχο των χάλκινων. Τη διασκευή του κειμένου και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μάνος Καρατζογιάννης. Παίζουν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Μελέτης Ηλίας, Αργύρης Αγγέλου, Χάρης Γρηγορόπουλος, Δανάη Μπάρκα, Γιώργος Δεπάστας, Αχιλλέας Σκεύης, Αποστόλης Καμιτσάκης. Στο team ανήκε και η Ελένη Καστάνη, η οποία αποχώρησε πρόσφατα. 

ΙΟΥΝΙΟΣ
27 & 28 ΠΑΠΑΓΟΣ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ
29 ΧΑΛΚΙΔΑ ΘΕΑΤΡΟ «ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ»
30 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

ΙΟΥΛΙΟΣ
1 & 2 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ
8 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ
9 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ «Δ. ΚΙΝΤΗΣ»
10 ΛΑΡΙΣΑ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ
11 ΒΟΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
12 ΔΙΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ
13 ΠΡΕΒΕΖΑ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ «Γ. ΡΙΤΣΟΣ»
14 ΛΕΥΚΑΔΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
15 & 16 ΚΕΡΚΥΡΑ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝ ΡΕΠΟ «ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ