Το «Θησείον – Ένα θέατρο για τις Τέχνες» έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο ρεπερτόριο για την καλλιτεχνική περίοδο 2018-’19, που καλύπτει τις προτιμήσεις όλων των θεατών. Ένα από τα έργα που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον, στην παρουσίαση του προγράμματος, ήταν του Αυστριακού Άρτουρ Σνίτσλερ «REIGEN – Δέκα διάλογοι για το Σεξ», που κάνει πρεμιέρα στις 19 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία και μετάφραση της Αλίκης Δανέζη Knutsen και παραγωγή της Stefi & Lynx Productions. Πρόκειται για ένα έργο για το σεξ και τις ανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις που αλλάζουν μορφή, μέσα από τις ιστορίες δέκα ζευγαριών, με τη Δανάη Σκιάδη και τον Νίκο Πουρσανίδη να υποδύονται όλους τους ρόλους. Μέσα από ένα παιχνίδι μεταμορφώσεων και συνεχών εναλλαγών.


Το theaternow.gr βρέθηκε στην πρόβα των συντελεστών, το απόγευμα του Σαββάτου, και εξασφάλισε αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό και δηλώσεις. Η σκηνοθέτις της παράστασης Αλίκη Δανέζη Knutsen, αφού μας υποδέχτηκε στον χώρο, μας αποκάλυψε γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο έργο: «Το έργο είναι μία πρόκληση με έντονο το αινιγματικό στοιχείο. Είναι σαν ταινίες μικρού μήκους με διαφορετικούς χαρακτήρες και συνθήκες. Μοιάζει σαν να θέλει όλα μαζί, στη σύνθεση τους, να φωτίσουν κάτι ή να κάνουν νύξεις προς κάποια κατεύθυνση για κάτι που έχει να κάνει με την ευτυχία, την αγάπη ή και το νόημα της ίδιας της ζωής, ενώ φαινομενικά οι σκηνές αφορούν το σεξ».

Όλους τους ρόλους υποδύονται μόνο δύο ηθοποιοί. Αυτό είναι εύκολο ή δύσκολο για τη «μαέστρο» της παράστασης; «Είναι δύσκολο αλλά έχει ενδιαφέρον. Οι εναλλαγές γίνονται γρήγορα και τον κάθε ρόλο δεν τον βλέπουμε μία φορά, αλλά δύο φορές με διαφορετικούς εραστές. Δεν είναι απλά ότι ο κάθε ηθοποιός πρέπει να υποδυθεί πέντε χαρακτήρες αλλά και να προσαρμοστεί στις εναλλαγές. Αυτό θέλει δουλειά, συγκεκριμένες τεχνικές αλλά και τρόπο δουλειάς, ώστε να υπάρχουν διαφοροποιήσεις».


Στον σκηνικό χώρο βρίσκεται ένα στρώμα και άλλα δύο αντικείμενα -τα οποία δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να προδώσουμε πολλά» μας διευκρινίζει η σκηνοθέτις και συνεχίζει: «Πάντως, το έργο έχει τη διάθεση να ερευνήσουμε και να καταλάβουμε αν πρόκειται μόνο για σεξ ή αν υπάρχει και τίποτα άλλο πέρα από αυτό». 

Τελικά, περιστρέφονται όλα γύρω από το σεξ; «Ο Φρόιντ λέει ότι υπάρχει η άποψη για τις έννοιες της ευτυχίας και της αγάπης ότι δεν μπόρεσε να τις μετρήσει κανείς. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην είμαστε κατασκευασμένοι γι’ αυτά παρόλο που τα επιδιώκουμε. Ο άνθρωπος έχει, πάντα, στη φύση του να καλύπτει μία ανάγκη και στη συνέχεια να ζητάει κάτι άλλο. Έχουμε το ανικανοποίητο. Το μόνο που μπορούμε να μετρήσουμε έως και σε βιολογικό επίπεδο είναι η ηδονή και η ευχαρίστηση που παίρνουμε από το φαγητό ή από κάποιες σωματικές δραστηριότητες».

Εκείνη, τι την κάνει ευτυχισμένη; «Τα παιδιά μου, να δουλεύω πάρα πολύ, οι σχέσεις μου με τους ανθρώπους, τους φίλους, τον σύζυγό μου ή οι στιγμές που έχω τη δυνατότητα να απολαμβάνω τη φύση και τα ταξίδια».

Τη προηγούμενη σεζόν συνεργάστηκαν τηλεοπτικά στο «Κόκκινο νυφικό» του Alpha, ενώ φέτος συναντιούνται θεατρικά. Οι δυο τους είναι χαρούμενοι γι’ αυτή τη συγκυρία και το απολαμβάνουν. Αρχικά ζητήσαμε από τη Δανάη Σκιάδη και τον Νίκο Πουρσανίδη να μας πουν πως βλέπουν το έργο μέσα από τα δικά τους μάτια.

«Το έργο σου δημιουργεί ένα ερώτημα για το κατά πόσον το σεξ είναι η αφορμή για ν’ αναρωτηθείς σε σχέση με άλλα ζητήματα ή κατά πόσο τα άλλα ζητήματα είναι αφορμές για να φτάσεις στο σεξ» λέει η Δανάη, με τον Νίκο να προσθέτει: «Το καταπληκτικό μ’ αυτό το έργο είναι ότι έχει να κάνει πάρα πολύ με το σεξ αλλά δεν αναφέρεται ποτέ αυτή η λέξη. Πιστεύω, αρχίζοντας από κάτι πολύ ενστικτώδες η ερώτηση καταλήγει να ‘ναι πολύ υπαρξιακή για το πόσο σημαντικό είναι το σεξ μες στη ζωή μας. Τελικά είναι άλλα παιχνίδια που παίζονται και έχουν να κάνουν με τη κυριαρχία». 

Είναι πρόκληση για έναν ηθοποιό να υποδύεται πέντε διαφορετικούς χαρακτήρες; «Η λέξη πρόκληση είναι αυτή που θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει, καθώς είναι μια σκυταλοδρομία. Θέλει δουλειά και εμείς έχουμε μπει μέσα σ’ αυτό με πάθος και χαρά» εξηγεί η Δανάη.  Ο Νίκος συμφωνεί: «Είναι πρόκληση και πολύ ωραίο να βάζεις τον εαυτό σου να δει πόσο σύντομα αλλάζεις αυτούς τους ρόλους και σε συνδυασμό με το συμπαίκτη σου πως το διαχειρίζεσαι αυτό. Το πιο ωραίο, όμως, είναι πως ο κάθε ρόλος δρα διαφορετικά σε κάθε σκηνή».Υπάρχει κάποιος ρόλος που τους δυσκόλεψε περισσότερο ή λιγότερο. Η Δανάη, στάθηκε σ’ αυτό που είπε ο Νίκος: «Ο κάθε ρόλος έχει το ενδιαφέρον του. Αυτό που είπες Νίκο, δηλαδή ένα χαρακτήρα που τον βλέπουμε σε μία σκηνή, πως αντιδρά με έναν άλλον; Πέρα από τα ζευγάρια που είναι διαφορετικά μεταξύ τους, το ίδιο γίνεται και με τα στοιχεία που αλλάζουν συνεχώς. Είναι αυτό που έχει περιγράψει ο συγγραφέας: REIGEN. Δηλαδή ένας  κυκλικός χορός, που ουσιαστικά εγώ είμαι ταίρι με κάποιον άλλον και αυτός φεύγει για να γίνει ταίρι με κάποιον τρίτο». «Αυτό είναι το ωραίο. Ένας χαρακτήρας έχει δύο σκηνές και μετά αλλάζει. Είναι σύντομο για το πως βλέπουμε την αλλαγή τους και πως διαχειρίζονται τον εαυτό τους και τη σχέση τους με το σεξ», καταλήγει ο Νίκος.

Τέλος, ζητήσαμε να μας πουν τρεις λόγους για να δούμε τη συγκεκριμένη παράσταση. Όμως, αντί για τρεις, έχουν παραπάνω. Συγκεκριμένα, «Έχουμε δέκα διαφορετικά ζευγάρια» δηλώνει η Δανάη και ο Νίκος συμπληρώνει: «Σίγουρα θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους μέσα από έναν χαρακτήρα ή μπορεί και από όλους. Εγώ αυτό καταλαβαίνω όταν άρχισα να δουλεύω τους ρόλους: ότι θα μπορούσα να ‘μαι όλοι».

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη Knutsen
Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Μουσική: Blaine Reininger
Κίνηση: Στέλλα Δημητρακοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ράνια Πολυχρονάκη
Βοηθός σκηνογράφου: Γεωργίνα Γερμανού
Κατασκευή κοστουμιών: Μαρία Σιαφάκα
Διεύθυνση παραγωγής: Βάσια Υφαντή
Βοηθοί παραγωγής: Πέτρος Αγγελόπουλος, Aναστασία Γεωργοπούλου
Επικοινωνία: Ανζελίκα Καψαμπέλη
Παραγωγή: Stefi & Lynx Productions
Φωτογραφίες προώθησης: Bill Georgoussis
Σχεδιασμός αφίσας: Φίλιππος Βασιλειάδης

INFO
«Θησείον, ENA ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ»
Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)
Κάθε Παρασκευή στις: 19:00, Σάββατο & Κυριακή στις: 21:15

Πρεμιέρα: Παρασκευή 19 Οκτωβρίου
Εισιτήρια: Πρασκευή: Κανονικό: 12€, Μειωμένο 10€
Σάββατο & Κυριακή: Κανονικό: 15€, Μειωμένο: 12€