Ποιος ταλαντούχος ηθοποιός θα ερμηνεύσει «Το Φινιστρίνι» του Βασίλη Ρίσβα;

Πολλά και διαφορετικά είναι τα «χτυπήματα» του συγγραφέα και ηθοποιού Βασίλη Ρίσβα μαζί με το έτερο συγγραφικό ήμισυ Δήμητρα Σακαλή.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, ένα από αυτά είναι ο θεατρικός μονόλογος «Το φινιστρίνι» που θα σκηνοθετήσει ο Πέτρος Φιλιππίδης για το Από Μηχανής Θέατρο, στο δεύτερο μέρος της καλλιτεχνικής περιόδου.

Κι ενώ αρχικά είχε ακουστεί ότι τον μονόλογο πρόκειται να ερμηνεύσει ο Κωνσταντίνος Μάνος, τα δεδομένα άλλαξαν! Και αυτό γιατί τον ρόλο θα ερμηνεύσει τελικά ο Αντίνοος Αλμπάνης. 

Τι είναι, όμως, «Το φινιστρίνι»; Πρόκειται για μία καταγραφή των νευρώσεων και της αυτοαπομόνωσης του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι το παράθυρο που κλείνουμε και σφραγίζουμε για να μην βλέπουμε και να μην ακούμε τι γίνεται έξω απ’ το «κελί» μας, γιατί αδυνατούμε να διαχειριστούμε τους φόβους, τις ανασφάλειες, την κατάθλιψη και την ανικανότητά μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους. Έτσι διαλέγουμε να αποσυρθούμε στο μικρό προσωπικό μας σύμπαν και να κατηγορούμε για την ανεπάρκεια μας οποιονδήποτε και οτιδήποτε άλλο εκτός απ’ τον πραγματικό υπεύθυνο, τον εαυτό μας.

Κι όταν επιτέλους έρχεται εκείνη η ευλογημένη στιγμή που αποφασίζουμε να ενεργοποιηθούμε, να ανοίξουμε το παράθυρο και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, συνειδητοποιούμε με πανικό ότι τίποτα εκεί έξω δεν είναι πια το ίδιο. Ο ήρωας του έργου εν τέλει κραυγάζει για βοήθεια. Το θέμα είναι, υπάρχει κάποιος να τον ακούσει; Κι αν τον ακούσει, θα βοηθήσει ή θα διπλοσφραγίσει και το δικό του παράθυρο;

Με χιούμορ, ενδοσκοπική διάθεση, αυτοσαρκασμό και απλότητα, θα δούμε στην παράσταση, τον ήρωα να κάνει μια βουτιά απελευθέρωσης από το παρελθόν, προσπαθώντας να φτάσει και να ξεπεράσει το μέλλον.