Τη φράση «Αφήστε έξω τις προκαταλήψεις σας και φέρτε μέσα τις ιδέες σας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ επέλεξαν σαν μότο, για τη νέα εποχή του θεάτρου «Θησείον. Ένα θέατρο για τις Τέχνες», ο Νικορέστης Χανιωτάκης και ο Γεράσιμος Σκαφίδας. Οι δημιουργοί της καλλιτεχνικής εταιρείας Μυθωδία ανέλαβαν τα ηνία του ιστορικού θεάτρου και υπόσχονται να συνεχίσουν το σπουδαίο θέατρο με ωραίες παραστάσεις και έχοντας τη στήριξη ανθρώπων που έβλεπαν και θαύμαζαν. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, μας παρουσίασαν το ρεπερτόριο για την καλλιτεχνική περίοδο 2018- 2019, που περιλαμβάνει πολλές και ενδιαφέρουσες συνεργασίες.

Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας έχει κάνει πρεμιέρα το «Μενεξέδες και Ζουμπούλια» (Μια παράσταση γι’ αυτό που μένει), σε κείμενο και σκηνοθεσία του Νότη Παρασκευόπουλου. Ένα έργο που πραγματεύεται την ομορφιά του τέλους και τη σπουδαιότητα της αρχής, για την καθημερινότητά της άνοιας και την ανάγκη για επικοινωνία. Η εν λόγω παράσταση υλοποιείται με δωρεά από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, καθώς και την υποστήριξη των πρότυπων Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος» και «Νέα Θάλπη». Μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου θα δίνονται οι παραστάσεις του έργου «Ορφέας & Ευρυδίκη» του Δημήτρη Μπογδάνου. Μετά τη sold out επιτυχία στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, η παράσταση μεταφέρεται για 8 μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Θησείον.
Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα το έργο «Θα ονειρεύεσαι πάλι μια καινούρια φορεσιά» (Οδοιπόρος, Παναγιώτη Σούτσου) σε σκηνοθεσία και δραματουργία της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη. Το «Θα ονειρεύεσαι πάλι μια καινούρια φορεσιά» λέει την ιστορία ενός μεγάλου έρωτα και δυο μεγάλων μοναξιών που διεκδικούν το δικαίωμά τους στην ταυτότητα. Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Δρόσος, Μαρία Μαμούρη, Θεοδοσία Σαββάκη. Το επόμενο έργο που θ’ ανέβει (19/10) είναι το «REIGEN – Δέκα διάλογοι για το Σεξ» του Άρτουρ Σνίτσλερ, σε σκηνοθεσία & μετάφραση της Αλίκης Δανέζη Knutsen. Πρόκειται για ένα έργο που αφορά το σεξ και τις ανθρώπινες αλλά και κοινωνικές σχέσεις που αλλάζουν μορφή, μέσα από τις ιστορίες δέκα ζευγαριών. Όλους τους ρόλους υποδύονται η Δανάη Σκιάδη και ο Νίκος Πουρσανίδης. Το τρίτο έργο που θ’ ανέβει (29/10) είναι «Ένα μάθημα χορού» του Μαρκ Σαν Ζερμέν σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μπογδάνου. Παίζουν: Βίκυ Παπαδοπούλου & Γιωργής Τσαμπουράκης.


Τον Νοέμβρη αναμένεται να κάνει πρεμιέρα ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Πρόκειται για τον «Καλό άνθρωπο του Σετσουάν» σε μετάφραση – σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη και δραματολογική συνεργασία – απόδοση στίχων Μαριλένας Παναγιωτοπούλου, ενώ τη σύνθεση της μουσικής επιμελείται ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Τρυφερό, αστείο όσο και σκληρό, ρομαντικό αλλά και ρεαλιστικό. Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν πολλαπλούς ρόλους, παραμένουν διαρκώς στη σκηνή συνθέτοντας ένα βουβό θίασο, που σχολιάζει και υπογραμμίζει τα δρώμενα επί σκηνής. Τους εμβληματικούς ρόλους κρατούν οι: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Κωνσταντίνος Κάππας, Μπέτυ Αποστόλου, Γιάννης Καλατζόπουλος, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Βαλέρια Δημητριάδου. Στον ρόλο της Ιδιοκτήτριας Μι Τσου η Λήδα Πρωτοψάλτη.


Ο Νικορέστης Χανιωτάκης και ο Γεράσιμος Σκαφίδας, όμως, έχουν έτοιμο και το ρεπερτόριο, που θα παρουσιάσουν στο δεύτερο μέρος της καλλιτεχνικής περιόδου. Η αρχή αυτού θα γίνει με τη «Γίδα ή ποια είναι η Σύλβια;» του Έντουαρντ Άλμπι. Ένα έργο με έντονο χιούμορ, εκρηκτικούς χαρακτήρες, πανέξυπνους διαλόγους, σκληρότητα αλλά ταυτόχρονα μεγάλη τρυφερότητα. Τη μετάφραση – σκηνοθεσία υπογράφει ο Νικορέστης Χανιωτάκης και παίζουν οι Ελένη Ράντου, Νίκος Κουρής, Γιάννης Δρακόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης. Το συγκεκριμένο έργο θα παίζεται κάθε Δευτέρα & Τρίτη. Να σημειωθεί ότι η «Γίδα» ήταν μία μεγάλη επιθυμία του Νικορέστη Χανιωτάκη, ο οποίος τη μελετά από το 2011… Η παράσταση «Στη σκιά της πείνας», θα αντλήσει το υλικό της, και ως προς το λόγο και ως προς τη δράση, από το μυθιστόρημα, «Η Πείνα» του Κνουτ Χάμσουν. Τρεις ηθοποιοί επιχειρούν να παρακολουθήσουν και να αφηγηθούν την ιστορία ενός μοναχικού συγγραφέα-ανθρώπου, που αποφασίζει να θέσει τον εαυτό του σε μια διαδικασία πειράματος. Τη διασκευή – σκηνοθεσία υπογράφει η Ανοιξιά Μπουντζιούκα και παίζουν οι: Γιώργος Βουρδαμής- Μαυρογένης, Βασιλική Σουρρή, Νίκος Φλεσιόπουλος. Τέλος, το «Rendez – vous? Meat Me On Facebook» του Βαγγέλη Κοσμίδη έρχεται να μας δείξει την εξέλιξη των ανθρώπινων σχέσεων. Παίζουν: Νικόλας Ανδρουλάκης, Έκτορας Γασπαράτος, Εμμανουέλα Κοντογιώργου-Οικονόμου, Βαγγέλης Κοσμίδης, Μαριέλα Ντούμου, Αντιγόνη Σταυροπούλου, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη.