Θεωρείται από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του, έχοντας πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις. Στα 19 χρόνια που μετρά στον χώρο του θεάματος μας έχει κάνει να γελάσουμε και να συγκινηθούμε. Ανάλογα τον ρόλο που καλείται να «υπηρετήσει», γιατί ο Θανάσης Αλευράς έχει παίξει και κωμωδίες αλλά και κοινωνικά έργα. Ό,τι κι αν είναι, όμως, φροντίζει να ανεβάζει τον πήχη όλο και πιο ψηλά.

 

Το καλοκαίρι τα Αθηναϊκά Θέατρα είχαν προσεγγίσει τον ηθοποιό να επιλέξει τι θέλει να κάνει και να το παρουσιάσει στο Θέατρο Λαμπέτη. Εν λευκώ. Αρχικά είχε συζητήσει με την σκηνοθέτιδα Ελένη Γκασούκα -με την οποία πέρα από συνεργάτες ετών διατηρούν και φιλικές σχέσεις- να παρουσιάσουν το «Πες μου μια λέξη» που αφορούσε τη ζωή και το έργο του Χορν, αλλά προέκυψαν κάποια εμπόδια και έτσι έπεσε στα χέρια τους η θεατρική κωμωδία ή «βουκολοτραγωδία» «Το έπος… της Μαλάμως» του Νίκου Χαρλαύτη σε σκηνοθεσία της ίδιας.

Κάπως έτσι ο Θανάσης Αλευράς γίνεται η… Μαλάμω, που όλοι οι κάτοικοι του χωριού τη ποθούν και κανένας δεν σέβεται ότι κρατά την παρθενιά της για τον μεγάλο έρωτα της ζωής της, τον Θανάση. Μάλιστα, για τις ανάγκες της υπέροχης… μεταμόρφωσης, πηγαίνει στο θέατρο δύο ώρες πριν! Πρόσφατα, λοιπόν, κάναμε μια έφοδο στο καμαρίνι του και καταγράψαμε όλη τη διαδικασία.

Όταν φτάνει στο θέατρο παραγγέλνει ένα ζεστό τσάι για τη φωνή του, καθώς τρέχει έναν μαραθώνιο επί σκηνής: παίζει, χορεύει, τραγουδά και… ταλαιπωρείται για χάρη του έρωτα, και μόλις κάθεται στο σκαμπό πιάνει μία – μία τις περούκες και αρχίζει να τις χτενίζει για να ‘ναι έτοιμες. «Όπου κοιτάξεις, γύρω – γύρω, θα βρεις περούκες, οπότε κάθομαι και τις χτενίζω όλες για να ‘ναι έτοιμες» μας λέει. Έπειτα αρχίζει σιγά – σιγά να βάφεται – μεταμορφώνεται σε Μαλάμω…

Στη συνέχεια κι αφού έχει φύγει ο μεγάλος όγκος της προεργασίας, βγαίνει στη σκηνή για να κάνει το soundcheck, ότι όλα είναι εντάξει, αλλά και ζέσταμα.

…λίγο πριν τις 21.00 αρχίζει να ντύνεται για να ‘ναι έτοιμος και να διηγηθεί μαζί με τον 11μελή θίασο την ιστορία της Μαλάμως…

Το ραντεβού δίνεται από Τετάρτη έως Κυριακή στο Θέατρο Λαμπέτη!